Kuchnia

Przepisy

Kieszenie z kurczaka z kaszą jaglaną i morelami

SKŁADNIKI

4 PORCJE
4 małe pojedyncze piersi z kurczaka, po około 120 g każda
1/2 szklanki kaszy jaglanej (lub kaszy kuskus)
1 szklanka bulionu
4 łyżki oliwy extra
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
10 suszonych moreli
5 łyżek zrumienionych płatków migdałowych
dowolne świeże zioła, posiekane (około 2 - 3 łyżek) : bazylia, natka pietruszki, tymianek
3/4 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
8 - 10 kosteczek sera feta lub z niebieską pleśnią

PRZYGOTOWANIE
Piersi opłukać, osuszyć, odciąć wystające kawałki mięsa, uzyskując kształtne kawałki kurczaka. Zrobić nacięcie zaczynając od najgrubszej części, tak aby utworzyć głębokie kieszenie. Oprószyć solą morską. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kaszę wsypać do rondelka, wlać bulion, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować przez około 7 - 9 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na koniec można na chwilę odkryć rondelek i odparować resztę wody. Kaszę włożyć do większej miseczki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulkę i starty czosnek, smażyć mieszając przez około 3 minuty, aż się lekko zrumienią. Dodać do miski z kaszą. Dodać drobno posiekane morele, płatki migdałowe, skórkę pomarańczowa, 2 łyżki oliwy. Wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przyprawami i serem pleśniowym. Nadzienie włożyć w kieszenie kurczaka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć kurczaka, wierzch posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Piec przez 20 minut.

PROPOZYCJA PODANIA
Sałatka z rukolą (lub sałatą) i cukinią z miodowym winegretem: 1 porcja MIODOWEGO WINEGRETU + 4 garście rukoli, opłukanej i osuszonej lub poszarpanej sałaty + 1/2 cukinii w cienkich plasterkach, zrobionych obieraczką do warzyw
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation