Kuchnia

Przepisy

Zapiekana polenta z kaszy manny

Zapiekana polenta z kaszy manny

450 ml mleka
450 ml wody
230 g kaszy manny
100 g tartego parmezanu
2 żółtka
4 łyżki startego sera parmezan
sól

Mleko i wodę wymieszaj i zagotuj, dopraw solą. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać kaszę. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę. Kaszę wymieszaj z 2/3 parmezanu i żółtkami. Stolnicę lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową, skrop wodą i wyłóż kaszę na nią, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie i zastygnie, szklanką wytnij z kaszy kółka i ułóż je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak, by na siebie nachodziły jak dachówki. Posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do lekkiego zbrązowienia. Podawaj z sosem pomidorowym lub dowolną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation