Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy: Krem z selera

Składniki na około 6 porcji:
•1 duży seler (800 - 900 g)
•1 duży ziemniak
•1 por, tylko biała część
•1 jabłko
•2 litry bulionu warzywnego
•1 szklanka mleka, ja użyłam orkiszowego
•spora szczypta gałki muszkatołowej
•sól i czarny pieprz
•olej roślinny

Czosnkowe grzanki:
•4 kromki czerstwego pieczywa, pokrojone w drobną kostkę
•ząbek czosnku
•po małej szczypcie tymianku i majeranku
•3 łyżki oleju
•sól

Przygotowanie:
1.Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, pora pokroić w talarki i dodać do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
2.W międzyczasie selera, ziemniaka i jabłko obrać a następnie pokroić w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodać warzywa do pora, dokładnie zamieszać i wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez około 20 - 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.
3.W międzyczasie przygotować grzanki - czosnek drobno posiekać, wymieszać z olejem, szczyptą soli i ziołami. Następnie tak przygotowanym olejem polać grzanki i dokładnie wymieszać, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Wysypać je na suchą patelnię i chwilę prażyć do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.
4.Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować na gładki krem, wlać szklankę mleka i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksować. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation