Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy: Fanfary, czyli podsumowanie Ministerstwa Zupy!
Francuska zupa cebulowa

Składniki:
•6 cebul
•4 szklanki bulionu warzywnego
•1/3 szklanki wytrawnego białego wina
•kilka łyżek masła
•łyżka oliwy
•trzy łyżeczki tymianku
•szczypta gałki muszkatołowej
•sól i świeżo zmielony czarny pieprz
•do posypania grzanki lub ulubiony żółty ser, na przykład Bursztyn lub Rubin

Przygotowanie:
1.Cebule obieramy i kroimy w półpióra. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, uważając aby cebula się nie przypaliła. Co jakiś czas mieszamy czekając, aż cebula będzie intensywnie złota.
2.Kiedy cebula będzie gotowa, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym oraz winem. Doprawiamy tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Podajemy gościom z grzankami, tartym serem lub z jednym i drugim. Bon appetit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation