Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy
Krem z warzyw korzeniowych i jabłka

przepis na podstawie przepisu z grudniowego numeru "Kuchni"

Składniki:
•1 cebula
•2 marchewki
•1 pietruszka
•1 ziemniak
•1 małe jabłko
•pół ćwiartki małego selera
•2 - 3 łyżeczki startego imbiru
•szczypta chili
•sól i pieprz
•kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:
1.Wszystkie warzywa oraz jabłko obieram i kroję w kostkę, najdrobniej kroję seler. Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej i pod przykryciem duszę na nim warzywa, jabłko oraz imbir przez około 12-15 minut. Uważam żeby zawartość garnka się nie przypaliła, w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej oliwy.
2.Kiedy warzywa są już miękkie do garnka wlewam tyle wody, aby zakryła wszystkie składniki i gotuję przez kolejnych 15 minut. Następnie wszystko miksuję i doprawiam solą, pieprzem i szczyptą chili. Dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation