Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy

Krem z młodej kapusty i porów

Składniki:
•1/2 główki młodej kapusty
•2 młody pory, biała część
•pęczek koperku
•łyżka soku z cytryny
•bulion warzywny
•sól i pieprz
•oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie:
1.Białe części porów pokroić w talarki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pory i dusić je na małym ogniu.
2.W międzyczasie posiekać drobno kapustę i kiedy pory zaczną się szklić, dodać kapustę do garnka. Delikatnie wymieszać warzywa i zalać je bulionem warzywnym do wysokości kapusty, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 8 - 10 minut. Po tym czasie sprawdzić czy kapusta jest miękka i zdjąć garnek z ognia.
3.Do zupy dodać pęczek koperku, sok z cytryny i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść posypane zieleniną oraz skropione odrobiną oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation