Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy
Wegetariańska zupa Pho

Składniki na wywar na około 8 porcji:
•2,5 litra zimnej wody
•2 duże cebule
•50 g korzenia imbiru
•4 marchewki
•1/2 małego selera
•1/4 korzenia pietruszki
•3 łodygi selera naciowego
•1 duża gwiazdka anyżu lub 2 mniejsze
•1 laska cynamonu
•7 goździków
•1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
•1 łyżeczka ziaren kolendry
•mały kawałek papryczki bez pestek
•5 -8 łyżek sosu sojowego
•2-3 łyżeczki brązowego cukru
•sól
•łyżeczka oleju

Do podania:
•2 opakowania makaronu ryżowego
•2 opakowania boczniaków
•2 kostki tofu
•2-3 limonki
•mała papryczka chili
•po garści: świeżej mięty, świeżej kolendry, świeżej dymki i kiełków
•olej do smażenia

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Cebule i imbir wyszorować a następnie przekroić na pół. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia skórą do dołu i delikatnie posmarować wierzch warzyw łyżeczką oleju. Wsunąć warzywa do piekarnika na najwyższą półkę i piec przez około 10 minut lub do momentu, aż cebule i imbir nie będą mocno spieczone.
2.Pozostałe warzywa obrać i zostawić w całości. Do dużego garnka dodać warzywa, spieczone cebule i imbir oraz wszystkie przyprawy poza cukrem, solą i sosem sojowym. Zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 3-4 godziny.
3.Gotowy wywar odcedzić, wyciskając warzywa aby uzyskać tak dużo płynu, jak tylko się da.
4.Teraz najważniejszy moment, czyli doprawienie gotowego wywaru. Wlać sos sojowy, dodać 2 łyżeczki soli i spróbować. Następnie dodawać po sporej szczypcie soli oraz po sporej szczypcie brązowego cukru, dopóty, dopóki bulion nie będzie miał idealnej głębi smaku. W razie potrzeby dodać też kilka łyżek sosu sojowego więcej. Bulion powinien być pełen umami, słony, aromatyczny z głębokim, lekko słodkawym smakiem.
5.Przygotować dodatki do zupy: boczniaki pokroić w cienkie paski, tofu pokroić w grube paski i podsmażyć wszystko na patelni na małej ilości oleju. Makaron ryżowy przygotować zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
6.Do każdej czarki nałożyć sporo makaronu ryżowego, paski boczniaków oraz tofu i wszystko zalać gorącym bulionem. Podawać ze świeżymi ziołami, kiełkami, ćwiartkami limonki i kilkoma paseczkami chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation