Kuchnia

Zupy

jadłonomia · roślinne przepisy
Wiosenny krem z kalarepy

Składniki:
•3 małe kalarepki
•2 białe części niedużych, młodych porów
•2 litry delikatnego bulionu warzywnego
•3 łyżeczki soku z cytryny
•2 - 3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
•sól i biały pieprz
•szczypta cukru
•delikatny olej

Składniki na olej koprowy:
•pęczek koperku
•1/3 szklanki oliwy
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Pory pokroić w talarki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rogrzać kilka łyżek oleju, dodać pory i smażyć je kilka minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
2.W międzyczasie kalarepki obrać, pokroić w plasterki. Dodać do miękkich porów zalać bulionem, wsypać szczyptę cukru i gotować do miękkości kalarepek, czyli około 15-20 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę zmiksować, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą oraz białym pieprzem.
3.Koperek posiekać na mniejsze kawałki, zalać oliwą, dodać sól i pieprz a następnie zblendować na gładką emulsję. Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju koprowego i ze świeżo mielonymi pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation