Inne

jaja, grzyby...

Jajecznica z awokado i szczypiorkiem
Składniki, 1 porcja:

• 1/2 dojrzałego awokado
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka masła
• 2 jajka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Dodatki: pieczywo z masłem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy







Wykonanie:
Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, dodać pokrojoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
Na patelni rozgrzać masło i wbić jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszać jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerz i podawać z pomidorkami, pieczywem oraz sokiem pomarańczowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation