Inne

jaja, grzyby...

Omlet z boćwiną

Składniki:

700 g liści boćwiny lub szpinaku
Oliwa z oliwek
1 cebula
5 jajek
Sól
pieprz

Przygotowanie:

Liście boćwiny/szpinaku kroimy w wąskie paski.

W dużym garnku gotujemy wodę.

Do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną boćwinę/szpinak i gotujemy ok 5 – 7 minut.

Przecedzamy, zostawiamy do przestygnięcia, dociskamy łyżką, starając się pozbyć wody.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy do miękkości cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Dodajemy boćwinę/szpinak i wszystko razem smażymy przez kolejne 2 - 4 minuty.

W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodajemy cebulę z boćwiną/szpinakiem i dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 160°- 180°C.

Na dnie ustawiamy pojemnik z woda.

Formę prostokątna 15 x 20 smarujemy masłem i obsypujemy mąka.

Wlewamy do niej masę jajeczną i wkładamy do piekarnika na ok 25 minut.

Omlet się piecze w kąpieli wodnej, a wysmarowana blaszka masłem i obsypana mąką zapewni nam że, jajecznica nie przyczepi się do formy.

Po upieczeniu, zostawiamy do przestygnięcia, kroimy w kostkę i podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation