Inne

jaja, grzyby...

Jajecznica z pieczarkami na grzankach

Składniki dla 2 osób:

• 4 jajka
• 4 łyżki masła (do jajek i pieczarek)
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 filiżanki małych pieczarek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 kromki opieczonych w tosterze grzanek z bagietki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Przygotować dwie nieduże patelnie. Pierwszą rozgrzać i wlać olej oraz dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Wrzucić umyte i osuszone pieczarki i smażyć kilka minut, ładnie rumieniąc z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie opiec w tosterze grzanki, posmarować je masłem i ułożyć na dwóch talerzach.
Rozgrzać drugą patelnię i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, wbić jajka i doprawić solą. Smażyć szybko, robiąc tylko 4-5 ósemek. Jak tylko białka się zetną zdjąć z patelni i ułożyć na przygotowanej jednej grzance. Na drugiej grzance ułożyć pieczarki. Posypać pieprzem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation