Kuchnia

sledzie i ryby

Ryba w sosie cytrusowym | Przepisy kulinarne - Codogara.pl
Składniki
6 filetów z mintaja (lub dowolne inne cienkie filety)
folia spożywcza
sól, pieprz
4 ziemniaki
2 marchewki
garść świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa
pół kostki masła
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
sok z jednej pomarańczy
sok z połówki limonki
skórka z całej pomarańczy i całej limonki
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cukru
sól

Przepis
W lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach, aby były al dente. Do lekko bulgoczącej wody wrzucamy zrolowane i zawinięte w folię spożywczą ryby (uprzednio solimy je i pieprzymy, potem mocno rolujemy jak roladę i ciasno zawijamy wielokrotnie w folię). Ryby powinny się gotować ok. 20 -30 min na bardzo małym ogniu pod przykryciem (woda ma niemal nie bulgotać).
W rondelku topimy masło (na niewielkim ogniu), następnie dodajemy pozostałe składniki sosu. Dosładzamy na sam koniec, aby uchwycić odpowiednio słodkawo – kwaśny smak. Całość blendujemy.
Na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki marchewkę, gdy będzie lekko miękka dodajemy przestudzone, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość ładnie podsmażamy na rumiano, następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowaną rybę wyjmujemy z wody, obieramy z foli, układamy na ziemniaczkach po prowansalsku i całość polewamy lekko przestudzonym sosem (ze względu na obecność masła, gdy sos lekko przestygnie będzie bardziej gęsty). Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation