Kuchnia

sledzie i ryby

Ryba pod ziołową pierzynką
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 240 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
łyżka orzeszków pini
2 łyżki miękkiego masła
żółtko
gruba kromka białego pieczywa
łyżka pokruszonego sera owczego (np. peccorino)
2 grube filety rybne (dorsz, okoń morski)
łyżka masła
sól
pieprz
1/2 pęczka rukoli

Etapy przygotowania

Zioła płuczę i osuszam. Listki bazylii odrywam od łodyżek, rwę lub siekam mezzaluną. Natkę pietruszki drobno siekam. Zioła mieszam z posiekanymi piniolami. Dodaje miękkie masło, żółtko, pokruszony chleb (bez skórki) oraz ser peccorino. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Filety rybne podsmażam na maśle około 2 minut. Zdejmuję z ognia, oprószam solą i pieprzem, pokrywam masą ziołową. Wkładam na 15 minut do pieca rozgrzanego do temp. 180 C, aż posypka zbrązowieje. Podaje na lisciach rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation