Kuchnia

sledzie i ryby

Ryba po grecku a la Gessler AROMATYCZNY SOS Z WARZYW! - ofeminin

W restauracji "Łebska Chata" w Łebie Magda Gessler przeprowadziła kolejne "Kuchenne rewolucje". To już 9. sezon programu. Mimo, że na początku nie było łatwo, ale restauratorce udało się wyprowadzić restaurację na prostą.

Do nowego menu Gessler wprowadziła zupę rybną, inne dania z ryby oraz hit karty- rybę po grecku, która idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ryba po grecku a la Gessler to bogaty w warzywa sos z dodatkiem kardamonu i cynamonu oraz miękka, rozpływająca się w ustach ryba - oczywiście dorsz. Sekretem sosu do tej ryby po grecku są pomidory.
----------------------------------
Składniki:
1 kg fileta z dorsza
2 kg pomidorów
1 mała cukinia
6 marchwi
pół selera
2 cebule
3 większe pietruszki
1 mały por (biała część)
50ml wina białego
mąka
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
2 liście laurowe
ziele angielskie
Ryba po grecku Gessler - sposób przygotowania:
Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, papryką. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki). Marchew, seler i cukinię, a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku przyprawami. Dorzucić pokrojone pomidory (obrane ze skórki), dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać winem, gotować. Dusić około 10-15 minut. rybę zalać sosem, wymieszać.

Porcja tej potrawy ma 154 kalorie (w 100 g).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation