Kuchnia

sledzie i ryby

śledzie w sosie musztardowym

składniki:

- 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
- mała cebula
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki zwykłej musztardy
- łyżeczka curry


Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation