Kuchnia

sledzie i ryby

Śledzie na 3 sposoby
Śledzie w musztardzie
- 4 płatów matiasa
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka kolendry (cała)
- olej
- pieprz
- cebulka

Filety pokrój na kawałeczki, włóż do słoja. Dodaj musztardę i zalej olejem. Wymieszaj. Słoik zakręć i daj im się przegryźć.

Śledzie po sułtańsku
- 4-6 płatów matiasa
- 1 duża cebula
- 2 garście rodzynek
- 2 łyżki powideł śliwkowych (!)
- 2 kopiaste łyżki przecieru
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia

Cebule usmaż by była mięciutka i złota, dodaj rodzynki, przyprawy i przecier pomidorowy. Filety pokrój na 1 cm kawałki i wymieszaj z ostudzoną masą. Dodaj powidła, wymieszaj. Przechowuj schłodzone, przynajmniej 2h.

Śledzie w smietanie z jabłkiem
- 4-6 płatów śledziowych
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 4-6 kopiastych łyżek śmietany 18%
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 2-4 łyżki oleju

Jabłka zetrzeć na tarce, cebulkę drobno pokroić. Płaty pokroić na małe dzwonki. Wszystko wymieszać wraz z olejem i odstawić (przynajmniej) na noc. Przechowywać do 7 dni.

Przed rozpoczęciem, moczyć śledzie w mleku min. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation