Kuchnia

Obiad

DZIEŃ #32 i #39
ŚNIADANIE
Twarożek z ziołami
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka posiekanego szczypiorku (5g)
2 liście sałaty (10g)
½ średniego pomidora (80g)
Szczypta tymianku
Szczypta kminku (opcjonalnie)
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego (70g)

Ser twarogowy posypać tymiankiem i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny i kminek. Połączyć z rozgniecionym czosnkiem i szczypiorkiem, wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Twarożek wyłożyć na liście sałaty i posypać pokrojonym pomidorem.

II ŚNIADANIE
Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi i sezamem
½ średniego banana (6 g)
1 kiwi (75g)
½ średniego jabłka (90g)
1 mandarynka (65g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
1 łyżeczka sezamu (5g)
1 łyżka pestek słonecznika (10g)
1 łyżeczka soku z limonki (5g)

Owoce umyć, pokroić, wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z limonki i połączyć z jogurtem naturalnym. Posypać sezamem i pestkami słonecznika.

OBIAD
Pęczak z indykiem i suszonymi pomidorami
5 łyżek pęczaku ugotowanego (75g)
1 mały filet z indyka (100g)
3 suszone pomidory (21g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
½ ząbka czosnku (2,5g)
2 łyżki natki pietruszki (20g)
Sól, morska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Sałata rzymska z oliwą z oliwek i czosnkiem
5-6 liści kolorowej sałaty rzymskiej (lub każdej innej)
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
Odrobina soku z cytryny

Pęczak namoczyć na noc, następnie przepłukać i gotować przez ok. 15-20min. Indyka pokroić w paseczki i obtoczyć w przyprawach. Pomidory suszone także pokroić w paseczki, a natkę pietruszki drobno posiekać. Gotową kaszę wymieszać z pomidorami, usmażonym na oliwie z oliwek indyku i natką pietruszki. Podawać z sałatą doprawioną czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

PODWIECZOREK
Zupa krem z zielonego groszku
1 szklanka mrożonego groszku zielonego (140g)
1/3 szklanki posiekanej włoszczyzny (ok. 35g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
1 łyżeczka posiekanego koperku (4g)
Odrobina soku z cytryny
Sól morska, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Zagotować 1 litr wody, dodać obraną i umytą włoszczyznę, gotować ok. 30min., przed końcem gotowania dodać sól morską. Wywar przecedzić, wrzucić do niego groszek i gotować aż zmięknie. Zupę zmiksować, wymieszać z jogurtem naturalnym, podgrzać, ale nie gotować. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Posypać posiekanym koperkiem.

KOLACJA
Sałatka szpinakowa z jajkiem
3 garście liści świeżego szpinaku (120g)
1 średni pomidor (170g)
1 ½ jajka ugotowanego na twardo (90g)
½ czerwonej cebuli (50g)
1 łyżka koperku (10g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
½ łyżki soku z cytryny
Odrobina musztardy
1 łyżka pestek słonecznika
Pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Na talerzu ułożyć szpinak, jajka, pomidory i cebulę. Oliwę z oliwek wymieszać z odrobiną musztardy i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polać sałatkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypać koperkiem i pestkami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation