Inne

dieta

DZIEŃ 18

Twarożek z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i kaparami
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
Pomidorki koktajlowe 5 sztuk
1 łyżeczka kaparów (10g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
Kilka listków świeżej bazylii
Sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
2 liście sałaty (10g)
2 kromki pieczywa razowego (80g)

Ser twarogowy rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem naturalnym. Do twarożku dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzone z zalewy kapary i posiekane listki bazylii. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy twarożek udekorować listkiem bazylii, podawać na sałacie z pieczywem razowym.

Koktajl borówkowo – gruszkowy z płatkami migdałowymi
Borówka ½ szklanki
Gruszka 1 średnia
Jogurt naturalny ½ szklanki
Płatki migdałowe 1 łyżka
Wszystkie składniki zmiksować. Gotowy koktajl udekorować płatkami migdałowymi.

Dorsz duszony w curry
1 filet z dorsza (200g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (40g)
cebula (140g)
1 łyżka świeżej kolendry
2 łyżki curry w proszku (4g)
ryż brązowy 3 łyżki (45g)
sól morska i pieprz czarny świeżo zmielony
Sałata rzymska z oliwą z oliwek i czosnkiem
5-6 liści kolorowej sałaty rzymskiej (lub każdej innej)
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3g)

Filety z dorsza posól, skrop cytryną i gotuj na parze około 10 minut. Na patelni z odrobiną wody podduś cebulę pokrojoną w talarki. Dodaj koncentrat, kolendrę oraz curry i duś razem kilka minut. Na koniec dodaj rybę i smaż jeszcze dwie minuty. Podawaj z ryżem brązowym i sałatą doprawioną czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Koktajl ze szpinaku, kiwi i pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 średnie kiwi
garść szpinaku

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Udekorować plasterkiem kiwi.

Sałatka brokułowa z jajkiem, kukurydzą i ziarnami słonecznika
½ brokuła (200g)
2 jajka (120g)
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 duży pomidor (200g)
2 łyżki ziaren słonecznika
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego (80g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
1 ząbek czosnku (5g)
1 łyżka posiekanego koperku
Sól morska

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko posolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ósemki. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Pomidora pokroić w ósemki. Jogurt wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawić solą morską. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Na koniec posypać uprażonym słonecznikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation