Inne

dieta

DZIEŃ 17

Śniadaniowy koktajl pomarańczowo-bananowy z migdałami
Banan 1 średni (120g)
Pomarańcza 1 mała
Płatki owsiane 3 łyżki (30g)
Jogurt naturalny 2/3 szklanki (190g)
Suszone daktyle 2 sztuki
Siemię lniane1 łyżka
Migdały 1 łyżka
Kakao gorzkie szczypta do posypania

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Gotowy koktajl posypać odrobiną gorzkiego kakao.

Pumpernikiel z serem twarogowym i miodem
1 kromka pumperniklu (40g)
Ser twarogowy 1 plaster (40g)
Miód 1 łyżeczka

Na pumperniklu ułożyć plaster sera twarogowego i polać miodem.

Sałatka z kaszą pęczak, rukolą i grillowanym kurczakiem
1 filet z kurczaka (150g)
4 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak (45g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ małej cukinii
1 średni pomidor (170g)
duża garść rukoli (80g)
1 łyżka kaparów
1 cebula dymka
świeży tymianek 1 gałązka
marynata: 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka miodu
sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Składniki marynaty wymieszać. Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, zamoczyć marynacie, odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie kurczaka grillować na patelni grillowej razem z cukinią. Kaszę zalać wrzątkiem, dodać sól, tymianek, gotować do wchłonięcia wody (ok 10 minut). Pomidory pokroić w kosteczkę, dymkę posiekać, kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać dymkę, cukinię, pomidory, kapary, kaszę, dodać rukolę i świeży tymianek, polać oliwą, przyprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Koktajl ogórkowo-koperkowy
½ ogórka zielonego
2/3 szklanki kefiru 2% tł.
½ ząbka czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
szczypta soli morskiej

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze, dolewamy kefir, poszatkowany koperek, czosnek, szczyptę soli i całość miksujemy.

Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i dressingiem orzechowym
Łosoś wędzony 50 g
Szpinak 1 garść
Ogórek 1/3 sztuki
Kukurydza konserwowa 2 łyżki
Kiełki słonecznika 1 łyżka (opcjonalnie)
Dressing orzechowy:
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Orzechy włoskie posiekane 1 łyżka
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Szpinak rozłożyć na talerzu. Na szpinaku ułożyć pokrojonego łososia, pokrojonego w kostkę ogórka, kiełki słonecznika oraz kukurydzę konserwową. Wszystkie składniki dressingu wrzucić do blenedera i przez chwilę miksować. Sałatkę polać przygotowanym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation