Inne

dieta

WYZWANIE / JADŁOSPIS !!! DZIEŃ 13 lub 6 dla osob, ktore zaczelay na poczatku tygodnia wyzwanie z nami
Udostępnij i zachowaj.. taki jadłospis to skarb

Grzanki z chleba żytniego z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii
• chleb żytni razowy 80g 2 kromki
• ser mozzarella 40g 1/3 kulki
• pomidorki koktajlowe 80g 5-6 średnich lub 4 plastry pomidora czerwonego
• kilka listków świeżej bazylii

Na chlebie ułożyć pomidory z serem mozzarella i listkami bazylii. Całość posypać suszonym oregano lub mieszanką ziół prowansalskich. Zapiekać przez 5-10 minut w temperaturze około 200 stopni do chwili rozpuszczenia się sera.

Koktajl owocowy z migdałami
• ½ średniego banana (60g)
• ½ średniego kiwi (40g)
• ½ szklanki kefiru (120g)
• ½ szklanki truskawek (70g)
• 5 sztuk migdałów (8g)

Banana i kiwi umyć, osuszyć, obrać i pokroić. Truskawki umyć i osuszyć. Owoce zmiksować razem z kefirem i migdałami.

Pieczony łosoś
• filet z łososia (150g)
• jogurt naturalny (100g)
• sól morska
• pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 łyżka posiekanego koperku (8g)
• 2 łyżki soku z cytryny
• Komosa ryżowa 3 łyżki (45g)
• brokuły (200g) + sezam 1 łyżeczka

Umyj dokładnie łososia, natrzyj go odrobiną soli, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut. Tak przygotowany filet włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Piecz pod przykryciem około 20 minut.
Do jogurtu dodaj posiekany koperek, odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz sól. Łososia podawaj na ciepło z sosem koperkowym, komosą ryżową oraz ugotowanymi brokułami z uprażonym sezamem.

Chłodnik warzywny
• 2 średnie pomidory (340g)
• 1 czerwona papryka
• 1/3 ogórka zielonego
• ¼ cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Odłóż po kawałku ogórka i papryki. Sparzone, obrane pomidory zmiksuj z resztą oczyszczonych warzyw, oliwą i wodą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odłożone warzywa pokrój w drobną kostkę, dodaj do chłodnika. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z zieloną fasolką szparagową i pomidorkami
• fasolka szparagowa 200g
• 8 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• 1 ząbek czosnku
• Sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać fasolką z przekrojonymi na pół pomidorkami. Oliwę wymieszać z octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polać sosem sałatkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation