Inne
dieta
DZIEŃ 20
Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem
2 jajka (120g)
4 rzodkiewki (60g)
1/3 średniego ogórka (60g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
2 łyżki posiekanego szczypiorku (10g)
1 łyżka kiełków rzodkiewki (8g)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
2 kromki chleba pełnoziarnistego (70g)
Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupki i drobno posiekać. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do posiekanego jajka i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość połączyć z jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Gotową pastę podawać z pieczywem pełnoziarnistym, udekorowaną kiełkami rzodkiewki.
Sałatka z ananasa, truskawek i melona z miodem i miętą
1/2 szklanki truskawek (75g)
1 plaster ananasa (40g)
1 plaster żółtego melona (80g)
1 łyżeczka miodu
Listek świeżej mięty
Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek i przekroić na pół. Ananasa i melona obrać, pokroić w kostkę i dodać do truskawek. Owoce polać miodem i wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną listkiem mięty.
Kurczak po indyjsku z owocami
1 filet z kurczaka (150g)
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1/4 pora
1/4 banana
1/4 gruszki
2/3 szklanki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru (można dodać świeży)
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu i soli morskiej
Kurczaka pokroić w grubą kostkę i wymieszać wraz z jogurtem, 1 łyżeczką curry, imbiru, kurkumy oraz szczyptą soli i pieprzu i odstawić na co najmniej 2h do lodówki. Następnie pokroić cebulę i pora w krążki oraz zetrzeć na tarce marchewki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem a następnie dodać marchewkę, pozostałą część curry i pół szklanki wody, na koniec dorzucić pora. Po 2 minutach zmniejszyć płomień i dodać kurczaka wraz z jogurtem oraz cynamon. Kurczak powinien gotować się około 15 minut. Na samym końcu dodać pokrojonego na małe kawałeczki banana i gruszkę i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Koktajl jogurtowo-buraczkowy
burak czerwony 1 średni
jogurt naturalny ¾ szklanki (190g)
sok z cytryny 1 łyżka
Buraka ugotować w skórce ostudzić, obierać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do blendera, dodać jogurt naturalny i sok z cytryny, całość zmiksować.
Sałatka z mozzarellą i czosnkowymi grzankami pełnoziarnistymi
Mix sałat duża garść (80g)
Pomidor 1 duży (200g)
Mozzarella 1/3 kulki
Nasiona słonecznika 1 łyżka
Chleb pełnoziarnisty 1 kromka
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10g)
Czosnek 1 ząbek
Sos:
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10g)
Ocet balsamiczny – 1/4 łyżeczki
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, zioła prowansalskie
Chleb pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skropić grzanki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180˚C przez ok. 10 minut. Na talerzu rozłożyć sałatę, na nią pokrojonego w ósemki pomidora i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Dodać przygotowane wcześniej grzanki. Całość polać sosem powstałym z wymieszania oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli morskiej, pieprzu i ziół prowansalskich.
MA==