Inne

dieta

SNIADANIE:
Płatki owsiane z jabłkiem, cynamonem i miodem
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego (250ml)
• 3 łyżki płatków owsianych (30g)
• ½ średniego jabłka
• 1 łyżeczka miodu (12g)
• 1 łyżka płatków migdałowych (10g)
• Szczypta cynamonu

Płatki wsypać do rondelka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 10 min. aby płatki napęczniały. Do owsianki dodać miód, szczyptę cynamonu i starte na tarce jabłko, całość wymieszać. Gotową owsiankę podawać posypaną płatkami migdałowymi.

II SNIADANIE
Kanapka z pastą z tuńczyka i twarogu
• Tuńczyk w wodzie 40 g 1 łyżka
• Ser twarogowy tłusty 40 g 1 plaster
• Jaja kurze całe 30 g (1/2 sztuki)
• Cebula 20 g (1/5 dużej)
• Jogurt naturalny 1 łyżka 20g
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• Sałata 10g 2 liście
• Pomidor 40g 2 plasterki
• Chleb żytni razowy 1 kromka 40g

Ugotować jajka na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać. Pokroić drobno cebulę. Do miski przełożyć ser biały, tuńczyka, cebulę, jajka i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć i doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pastę podawać z pieczywem żytnim razowym, pomidorem i sałatą.

LUNCH
Indyk duszony w warzywach
• 1 filet z indyka (150g)
• 2 średnie marchewki
• 2 średnie pietruszki
• ¼ średniego selera
• 1 łodyga selera naciowego
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• majeranek, tymianek, lubczyk, sól
• kasza jęczmienna pęczak 3 łyżki (45g)

Opłukane, pokrojone mięso dusić z cebulą z dodatkiem kurkumy. Dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Potrawę dusić, aż warzywa będą miękkie. Całość połączyć z ugotowaną kaszą jęczmienną pęczak i dokładnie wymieszać.

PODWIECZOREK:
Koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
• sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
• 1 kiwi
• garść szpinaku (60g)

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.

KOLACJA:
Sałatka z grillowanymi warzywami
• 1 szklanka mieszanki dowolnych kolorowych sałat (80g)
• ½ dużej czerwonej papryki
• 1/3 średniej cukinii
• 4 pieczarki
• ½ dużej czerwonej cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki musztardy
• Sól morska, zioła prowansalskie do smaku

Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić. Grillować na patelni grillowej do momentu kiedy zmiękną. Mieszankę sałat wyłożyć na talerz. Polać sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek wymieszanej z musztardą. Dodać grillowane warzywa. Całość udekorować listkami świeżych ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation