Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Smażona kasza jaglana z jajkiem sadzonym

Składniki:

300g kaszy jaglanej
ok. 700ml bulionu domowego z włoszczyzny
1 bakłażan
4 jajka
50g masła
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula
150g pomidorków cherry
100g sera dojrzewającego
świeżo mielony czarny pieprz, sól
rozmaryn, tymianek, szałwia
olej do smażenia



Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

W garnku o szerokim dnie na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojoną również w drobną kostkę czerwoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę jaglana. Mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy wszystko razem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy posiekane zioła, pomidorki cherry pokrojone na połówki, przesmażoną cukinię, bakłażan i połowę tartego sera. I jeszcze na koniec sprawdzamy smak, powinien być zdecydowany.

Na maśle smażymy jajka sadzone, posypujemy pozostałym serem i podajemy na kaszy jaglanej pełnej aromatu ziół i kolorowych warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation