Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus

Składniki:

4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
5 sztuk ziela angielskiego
liść laurowy
duży pęczek koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
jajka ugotowane na twardo - choć po jednym na osobę
1 łyżki kaszy kuskus
sól
pieprz czarny świeżo mielony


Wykonanie:

Pora siekamy drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

Do pora dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą (do 1,5l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 10 min.

Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę i gotujemy 5 min.

Dodajemy posiekany koperek i gotujemy ostatnie 5 minut.

Wyłączamy zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kuskus i zostawiamy pod przykryciem na 10 min.

Po tym czasie rozlewamy zupę do talerzy podając z ugotowanym na twardo jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation