Kuchnia

Mielone mięsko na różne sposoby

IDEALNE MIĘSO MIELONE DO WSZYSTKICH DAŃ
MIĘSA
Akos Kallay
Komentarze
8
Akos Kallay
9 października 2013
W codziennej praktyce kuchennej bardzo chętnie używam mielonego mięsa. Można je przygotować na tak wiele sposobów, szybko i łatwo. W nawale obowiązków okazuje się, że to właśnie dania z mięsem mielonym są wyjątkowo proste i przyjazne. Np. rosół wzbogacony małymi mięsnymi kuleczkami, popularny sos Bolognese do makaronu lub lazanii, hamburgery z serem, chili z fasolą i dodatkami czy nadzienie do gołąbków z kapusty.

Dziś podzielę się moją sprawdzoną, uniwersalną metodą przygotowania mięsa mielonego do różnych dań. Przepis, który podam wydawać się może nieco pracochłonny. Tak jednak nie jest. Trochę czasu poświecimy ugniataniu mięsa. Ale warto, bo w rezultacie otrzymamy naprawdę soczyste, wilgotne i puszyste mięso o zrównoważonym, harmonijnym smaku.
Knorr 92356

Podstawowy przepis na mielone mięso do dań z mielonym mięsem:
- 500 g wołowiny (powinna zawierać trochę naturalnego tłuszczu)
- 300 g wieprzowiny z łopatki lub nogi
- 200 g chudej jagnięciny lub baraniny

Dodatki:
- szczypta mielonego pieprzu
- 8 g sody oczyszczanej
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka wołowa Knorr rozpuszczona w 200 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Rozpuść kostkę w wodzie i odstaw bulion do wystygnięcia. Jeżeli samodzielnie mielisz mięso, zrób to dwukrotnie. Wymieszaj sok z cytryny z sodą. Teraz połącz mięso z sokiem i dodaj pieprz. Dodawaj do mielonego mięsa bulion porcjami, cały czas ugniatając mięso ręką lub widelcem. Ten proces musi potrwać co najmniej 10-15 minut. Na koniec twoje mięso powinno być puszyste i gładkie. Odstaw mięso do lodówki na godzinę. Posiekaj drobno czosnek lub przepuść przez wyciskarkę. Przygotuj gładką pastę z czosnku, odrobiny wody i szczypty soli. Wyjmij mięso z lodówki i dodaj czosnek. Mieszaj intensywnie przez kolejne 5 minut. Mięso jest w tym momencie gotowe do przygotowania dań. Aby łatwiej było kształtować klopsiki czy kotlety posmaruj lekko dłonie olejem lub wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation