Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Bagietki domowej roboty

SKŁADNIKI:

300 g mąki
220 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
ok. 1 łyżka oliwy z oliwek


Do posmarowania

1 żółtko
1 łyżka wody


W dużej misce zmieszać mąkę, wodę, cukier, sól i drożdże. Wyrabiać ok. 10 min. Wysmarować wnętrze miski niewielką ilością oliwy z oliwek, włożyć ciasto (oprószyć wcześniej lekko wierzch ciasta mąką, by się nie kleiło), rozsmarować po wierzchu ciasta kilka kropel oliwy i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.

Ciasto przenieść na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Przeciąć go na pół, by otrzymać dwa prostokąty o wymiarach 20 cm x 30 cm. Zwinąć z nich dwa ścisłe rulony, zaczynając od dłuższego boku. wyrównać rulony na całej ich długości i ułożyć na blaszcze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zostawiając między rulonami duży odstęp. Zrobić skalpelem lub bardzo ostrym nożem kilka ukośnych nacięć na każdej bagietce i pozostawić je pod ściereczką do wyrośnięcia na 40 min.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190oC. Rozmieszać w misce żółtko z wodą i posmarować nim bagietki. Włożyć do piekarnika i piec 20 min., aż nabiorą rumieńców :) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce by nie zaparowały od spodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation