Kuchnia

muffiny

Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką

Trochę zimowe muffinki, ale za to jakie pyszne! Mięciutkie, aromatyczne, z super chrupiacą orzechową posypką. Wiem, że je pokochacie, jak ostatnie muffiny z ananasem.. Polecam!
Składniki na 12 muffine...
Składniki na 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
45 g masła, roztopionego
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:

1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
kilka łyżek cukru demerara
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale tylko z grubsza, dodając jabłka.

Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation