Kuchnia

muffiny

Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

12 SZTUK
300 g PIECZONEJ DYNI
1 świeża pomarańcza
100 ml mleka
100 g masła
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru
1 bydyń śmietankowy (proszek)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Upiec dynię jak w TYM PRZEPISIE. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).
Upieczoną dynię zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.
Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation