Kuchnia

muffiny

Babeczki piernikowo-serowe z powidłami śliwkowymi | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

18 SZTUK
MASA PIERNIKOWA
60 g masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
MASA SEROWA
1/2 kg gęstego twarogu sernikowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
opcjonalnie: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 pomarańczy
ORAZ
18 łyżeczek (1 słoiczek) powideł śliwkowych lub wiśniowych
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami (ciasta wystarczy na 18 babeczek - 12 w jednej dużej formie + 6 dodatkowych, które możemy piec gdy upieką się poprzednie lub w 6 dodatkowych silikonowych foremkach).
Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon. Zdjąć z ognia i dodawać kolejno: sodę, mleko, a na końcu jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę i mieszać do czasu aż w masie nie będzie grudek. Odstawić.
Masa serowa: Do miski włożyć ser i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym a następnie z mlekiem skondensowanym - tak aby nie było grudek. Dodać jajka i pomarańczowe skórki jeśli ich używamy, miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Do każdej papilotki włożyć po około 1,5 łyżki stołowej masy piernikowej (rozpoczynać od mniejszej ilości, później uzupełniać). Resztę masy, która została po wypełnieniu 12 papilotek odłożyć i upiec ją w następnej kolejności lub w dodatkowych foremek silikonowych). Na wierzch wyłożyć po około 2 łyżki masy serowej. Na masę serową położyć łyżeczkę powideł zagłębiając je delikatnie w masie. Patyczkiem zrobić kilka ósemek tworząc fantazyjne wzorki (można dać więcej powideł, tak jak ja, ale powidła rozpłyną się na powierzchni babeczki). Piec przez 25 minut do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation