Kuchnia

muffiny

Muffinki karnawałowe | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

12 SZTUK
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka octu winnego
OPCJONALNIE
1 pełna łyżka AJERKONIAKU lub Advocaata lub 1 łyżka rumu
12 łyżeczek dżemu malinowego
KREM
200 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru
125 g serka Philadelphia
ORAZ
forma na muffiny wyłożona papilotkami, kolorowe kuleczki do posypki, ozdobne chorągiewki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Krem: do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 1/3 szklanki. Gęsty syrop dokładnie ostudzić i wymieszać z serkiem Philadelphia, wstawić do lodówki.
Ciasto na muffiny: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, sodę, sól, wymieszać. Dodać wodę, maślankę, olej, ocet i ajerkoniak jeśli używamy. Bardzo delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką (mogą pozostać małe grudki mąki w cieście).
Papilotki napełnić masą do około połowy ich wysokości wykorzystując więcej niż połowę masy. Na środek położyć po 1 łyżeczce dżemu jeśli go używamy i przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 25 minut.
Wierzch ostudzonych babeczek posmarować masą, udekorować posypką i ozdobnymi chorągiewkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation