Kuchnia

muffiny

Muffiny z jabłkami | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

12 SZTUK, PO 265 KCAL
2 jabłka
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki
50 g mielonych migdałów (można pominąć)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru (użyłam trzcinowego)
2 łyżki miodu (lub 20 g dodatkowego cukru)
20 g posiekanych migdałów do posypania po wierzchu (można pominąć)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i miód jeśli go używamy, wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation