Kuchnia

przepisy fit

Ciasto jagodowe - lekkie i zdrowe!

Ciasto jest pyszniutkie :) Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika! Do tego zawiera ukochane jagody, czego chcieć więcej?

Przepis zaczerpnęłam z książki Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce Leanne Campbell. W pierwotnej wersji jest on ściśle wegański. Ja dokonałam pewnych modyfikacji (użyłam jaj i mleka). Następnym razem spróbuje całkowicie zastąpić cukier, który w tym przepisie występuje w ograniczonych ilościach ;)


Składniki na małą blaszkę:
Mąka pszenna graham - szklanka
Mąka owsiana (u mnie zmielone płatki owsiane) - szklanka
Cukier - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
Cynamon - 2 łyżeczki
Ziarenka z jednej laski wanilii
Mleko (może być dowolny napój roślinny) - szklanka
Jaja - 2 sztuki (w wersji wegańskiej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody)
Jagody - szklanka
Posiekane orzechy włoskie (lub inne ulubione) - 1/4 szklanki



Sposób przygotowania:

Połącz składniki suche (mąki, proszek do pieczenia, cynamon, ziarenka z laski wanilii i cukier).
Połącz składniki mokre (mleko i jaja).
Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj posiekane orzechy i jagody - delikatnie wmieszaj.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 30 - 40 minut.



Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 blaszki)
Energia: 176 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcz: 4,5 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik pokarmowy: 2 g
Cholesterol: 44 mg


Ciasto jagodowe jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation