Kuchnia

przepisy fit

Obiadowa kanapka w stylu śródziemnomorskim (rozmiar XXL)

Składniki na 3 porcje:
Podłużna bułka pełnoziarnista - u mnie z tego przepisu - 3 sztuki
Ser mozzarella - kula (120g)
Pieczona pierś z kurczaka - u mnie z tego przepisu - 1/2 dużej sztuki
Pomidory - 2 sztuki
Świeza bazylia - kilka listków
Mix sałat - garść
Do pokropienia oliwa z oliwek, może być również sos czosnkowy (na jogurcie) lub musztardowy (również na jogurcie)

Sposób przygotowania:
Mięso, mozzarellę, pomidory kroimy w plastry.
Bułkę kroimy w poprzek - kładziemy do środka plastry kurczaka i mozzarelli - wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C na ok. 10 minut (tak żeby ser się roztopił).
Do ciepłej bułki dokładamy sałatę, pomidory i świeżą bazylię - całość można pokropić oliwą lub polać sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Wartość odżywcza dużej porcji kanapkowej (1/4 sztuki - 50g!):
Energia: 444 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Cholesterol: 55,5 mg


Kanapka XXL na gorąco jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation