Kuchnia

przepisy fit

Sałatka z kurczakiem i lekkim sosem musztardowym

Składniki na porcję:
Mix sałat - duża garść
Papryka - 1/4 sztuki
Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
Rzodkiewka - kilka sztuk
Pierś z kurczaka - ok. 100 g (1/2 sztuki)
Przyprawy do smaku: sól, curry, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie

Dip musztardowy:
Jogurt naturalny - łyżka
Musztarda - do smaku
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, siekamy i układamy na sałacie.
Pierś z kurczaka nacieramy dużą ilością przypraw (najlepiej uczynić to co najmniej na godzinę przed podaniem sałatki).
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w 180˚C.
Upieczoną pierś kroimy w plastry, które układamy na sałatce.
Sałatkę polewamy sosem musztardowym.


Wartość odżywcza sałatki z kurczakiem:
Energia: 160 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 2,8 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik pokarmowy: 3,2 g
Cholesterol: 60 mg


Sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation