Kuchnia

przepisy fit

Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia ;)

Nie da się ukryć, że Polacy mają słabość do mięs smażonych na głębokim tłuszczu, najlepiej z grubą i bardzo słoną panierką. Nie jest to ani dobre dla zdrowia, ani tym bardziej dla sylwetki. Podczas smażenia (zwłaszcza źle przeprowadzonego) dochodzi do utleniania tłuszczu - powstają szkodliwe, w tym rakotwórcze, związki. Na dodatek tłuszcz wsiąka w panierkę jak w gąbkę. W efekcie z najbardziej chudego mięsa czy ryby tworzy się istna bomba kaloryczna i to w dodatku z kiepskiej jakości tłuszczem.

Dlatego też wychodzę naprzeciw niedzielnemu schabowemu i proponuję pierś z kurczaka w chrupiącej panierce z piekarnika. Jak Wam podoba się ten pomysł? :)

Składniki na 2 porcje:
Pierś z kurczaka - sztuka
Bułka graham (sucha) - sztuka
Czosnek - ząbek
Olej rzepakowy - łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, zioła, tymianek

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół oprószamy solą i pieprzem (najlepiej godzinę wcześniej - wstawiamy do lodówki).
Bułkę miksujemy blenderem z dodatkiem czosnku, oliwy i ulubionych ziół.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na to nakładamy naszą bułkę tartą - naczynie przykrywamy.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (po 10 minutach naczynie odkrywamy).

Wartość odżywcza piersi z kurczaka w chrupiącej panierce:
Energia: 238 kcal
Białko: 28,5 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 16,8 g
Błonnik pokarmowy: 2 g
Cholesterol: 69 mg


Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation