Kuchnia

fast food

Kebap, czy tez kebab z frytkami w wersji light

Składniki

100 g Mięso z piersi kurczaka
150 g Ziemniaki
200 g Kapusta biała lub pekińska (u mnie pekińska)
150 g pomidor
50 g Cebula czerwona
50 g Jogurt naturalny
czosnek
10 g oliwa z oliwy - 2 łyżeczki

Mięso pokroić na cienkie paseczki (najlepiej kroić jeszcze zamrożoną pierś- uzyskamy cieńsze kawałki). Gdy mięso się rozmrozi, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posypujemy przyprawami (sól, pieprz, gyros) i odstawiamy na ok. 30 min do lodówki (można pominąć i od razu usmażyć mięso).
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Tak przygotowane frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do uzyskania złocistości (piec w 150st C- z termoobiegiem).
Następnie wyjmujemy kurczaka i podsmażamy (bez dodatku tłuszczu) na patelni teflonowej.
Surówka: Kapustę poszatkować, pomidora pokroić na plasterki, cebule w krążki. Warzywa wymieszać ze sobą i polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego, czosnku i przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation