Kuchnia

Obiady

Risotto cukiniowo - pieczarkowe z serem feta
Składniki (na 2 porcje)

1 Duża cukinia
200 g Pieczarek
1 Cebula
100 g Ryżu do risotto - Arborio
70 g Sera typu Feta
500 ml bulionu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz, tymianek

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz cukinię (cukinii nie obieramy). Chwile podsmażamy, dodajemy surowy ryż, podlewamy odrobina bulionu. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, gdy ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion. (pod koniec gotowania zamiast bulionu można dodać odrobinę białego wina). Na samym końcu dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy wszystko razem, czekamy aż ser się roztopi, przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation