Kuchnia

Chleb i pieczywo

Bułeczki marcińskie
Składniki

400 g mąki pszennej typ 650
5 g suszonych drożdży instant
50 g masła
250 ml mleka
40 g cukru
szczypta soli
Masa makowa:
150 g białego maku
50 g marcepanu
50 g cukru pudru
50 g blanszowanych migdałów
50 g orzechów arachidowych lub włoskich
50 g suszonych fig lub daktyli
3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka biszkoptów
jajko
50 g masła
Wierzch:
żółtko + łyżeczka mleka
Lukier:
łyżeczka ciepłej wody
3-4 łyżki cukru pudru
Instrukcja

Masa:
Mak zalewamy taką ilością wody, aby go przykryła. Wstawiamy na ogniu i gotujemy 30 minut, aż wchłonie płyn.
Orzechy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy dwukrotnie ugotowany i ostudzony mak, mieszamy z orzechami.
W rondlu topimy masło z cukrem pudrem i pozostałymi bakaliami. Wsypujemy mak, mieszamy i smażymy kilka minut. Studzimy.
Do masy dodajemy pokruszone biszkopty, jajko i pokrojono drobny marcepan. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. W rondlu topimy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy, aby płyn był letni. Wlewamy powoli płyn i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
Formę na muffiny smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posypany mąką blat. Dzielimy na 6 części, każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżce farszu. Boki ciasta zbieramy do środka. Uformowane bułeczki umieszczamy w foremkach na muffiny, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Następnie można je polać dodatkowo lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation