Kuchnia

Chleb i pieczywo

Paluchy ze szparagami

Składniki

300 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
190 ml letniej wody
10 szparagów

Przepis

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1 godzinę.
Szparagom odłamujemy twarde końcówki i je wyrzucamy. Ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na podłużny placuszek i owijamy go wokół szparagów.
Tak przygotowane szparagi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
Szparagowe paluchy wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 minut w 190 stopniach. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation