Kuchnia

Chleb i pieczywo

Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim

Składniki

400 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki orkiszowej typ 700
150 g aktywnego zakwasu żytniego
350 ml letniej wody
łyżka oliwy
brzoskwinia (lub nektarynka)
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Instrukcja

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i cukier. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do suchych składników, razem z posiekanym drobno tymiankiem. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb przez 8 minut.
Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, ale będzie kleiło się do rąk. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch godzinach przerzucamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy formując okrągły bochenek.
Przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto można naciąć ostrym nożem według uznania.
Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation