Kuchnia

Chleb i pieczywo

Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami

Składniki

200 g aktywnego zakwasu
300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
300 g mąki pszennej typ 650
100 g buraków (1 duży)
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
łyżka oliw
1,5 łyżeczki soli
300 ml letniej wody

Instrukcja

Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na oliwie podsmażamy przez 5 minut starte buraki. Następnie dodajemy szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, sól i karmelizowane buraki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie można je złożyć jak kopertę i ponownie włożyć do miski.
Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy i formujemy na bochenek pasujący do koszyka. Wiklinowy koszyk obkładamy ściereczką posypaną mąką. Chleb wkładamy do koszyka złączeniem ku górze, przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji i wkładamy do piernika.
Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Dopiekamy jeszcze 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation