Kuchnia

Chleb i pieczywo

Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami

Składniki

300 g mąki pszennej razowej
150 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1, 5 łyżeczki soli
100 g suszonych moreli
ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja

Morele poszatkuj na drobne kawałki, lub jeśli wolisz na średniej wielkości kawałki.
Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąki, drożdże i sól. Wsyp do środka morele.
Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj do momentu aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
Zagnieć ciasto na kształt okrągłego bochenka, natnij końcówką noża na krzyż i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Powinno znacznie powiększyć objętość.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation