Kuchnia

Chleb i pieczywo

Pizzowe podpłomyki

Pizzowe podpłomyki
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 24 min.
Całkowity czas: 44 min.
Porcje: 8

Składniki

300 g mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g tartego sera
ząbek czosnku
1,5 łyżki ulubionych ziół (np. oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka)
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
150 ml letniej wody
2 łyżki oliwy (do skropienia podpłomyków)

Przepis

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy koncentrat, tarty ser, przyprawy, oliwę, posiekany drobno czosnek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i mieszamy składniki niecałe 2 minut, do dokładnego połączenia. Kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę i wałkujemy na placek dowolnej wielkości. Jeśli mamy małą patelnię - podpłomyki będą mniejsze i grubsze. Jeśli dużą- podpłomyki mogą być duże i cienkie.
Skrapiamy podpłomyki oliwą i smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty na stronę. Podpłomyki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation