Kuchnia

Chleb i pieczywo

Chleb z gruszką i pietruszką na zakwasie

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
gruszka
duże pietruszka
łyżeczka masła
łyżeczka oliwy
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniej wody

Przepis

Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy pietruszkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną drobno gruszkę i smażymy przez jeszcze ok. 3 minuty.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną gruszkę i pietruszkę, sól oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
Gotowe ciasto przekładamy do formy (keksówka 12x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i ewentualnie dekorujemy listkami szałwii. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Chleb pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation