Kuchnia

Chleb i pieczywo

Bułeczki hawajskie

Składniki

450 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
300 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
5 łyżek pesto z suszonych pomidorów lub koncentratu pomidorowego z poszatkowanym ząbkiem czosnku
5 plastrów ananasa
5 plastrów szynki
8 łyżek tartego żółtego sera
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka oregano
łyżeczka soli
Wierzch:
żółtko + łyżeczka mleka
łyżka suszonego oregano
łyżka ostrej lub słodkiej papryki

Instrukcja

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Pesto lub koncentrat mieszamy z kawałkami ananasa, pokrojoną szynką i przyprawami.
Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich rozciągamy na placek, na środku którego wykładamy łyżkę farszu i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi i kładziemy bułeczek złączeniem ku dołowi na blasze. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy oregano oraz papryką. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation