Kuchnia

Śniadania

Czekoladowe kulki do mleka

Czekoladowe kulki do mleka

230 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
50 g zmielonych wiórków kokosowych/płatków migdałowych
50 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego/topionego masła/oleju rzepakowego
jajko

Mąkę przesiewamy do misy z kakao i cukrem pudrem. Dodajemy zmielone wiórki kokosowe lub płatki migdałowe.
Nad rondelkiem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę, a w niej gorzką czekoladę. Trzymamy ją nad parą, aż do rozpuszczenia, następnie odstawiamy i studzimy.
Do suchych składników dodajemy topioną czekoladę, olej/masło oraz rozbełtane jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z utworzonego ciasta lepimy małe kuleczki wielkości jagód. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Ostudzone kulki podajemy z ciepłym/zimnym mlekiem lub z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation