Kuchnia

Śniadania

Korzenna granola z czekoladą/ słoik 2l


250 g płatków owsianych błyskawicznych
200 g płatków jaglanych
50 g nasion chia
50 g ziaren słonecznika
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych daktyli
50 g migdałów
100 g oleju kokosowego
100 g miodu
2-3 łyżki kakao
łyżka kawy mielonej
łyżka przyprawy korzennej
szczypta soli
150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

W rondlu podgrzewamy do rozpuszczenia olej kokosowy, z miodem, dodatkiem kakao, kawą, przyprawą korzenną i solą.
W dużej misie mieszamy płatki jaglane, płatki owsiane, nasiona chia, ziarna słonecznika, żurawinę, pokrojone daktyle i posiekane migdały.
Wlewamy płynną masę i mieszamy całość do dokładnego połączenia składników.
Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
Granolę pieczemy w 160 stopniach, po 15 minutach otwieramy piekarnik i mieszamy. Następnie pieczemy przez kolejnych 15 minut, po czym mieszamy i dopiekamy przez ostatnie 15 minut. W sumie granolę pieczemy przez 45 minut, w dwoma przerwami na mieszanie.
Do upieczonej i jeszcze ciepłej granoli dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Mieszamy i studzimy.
Granolę przechowujemy w słoiku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation