Kuchnia

LEKKIE AM

Sałatka ze szparagami, figami, pecorino i kiełkami | Facet i Kuchnia


300 g szparagów
4 figi
kiełki słonecznika (85 g)
2 garście orzechów włoskich
garść świeżych listków mięty
ok. 100 g świeżego sera pecorino
oliwa extra vergine
sok z 1/2 cytryny

Bardzo lubię sałatki z dodatkiem jednego ciepłego składnika. Idealnie nadają się do tego szparagi.

Nie jestem miłośnikiem gotowanych szparagów, zdecydowanie wolę je w wersji smażonej lub grillowanej. Nie znoszę także psucia ich przez dodawanie niepotrzebnych sosów, często „klasycznie” zestawianych razem (np. holenderski). W lekkiej sałatce w zupełności wystarczy trochę oliwy i soku z cytryny. Swoją drogą, szparagi zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się w sałatkach, a przecież pasują do nich idealnie.

Na przykład do takiej:

Salatka ze szparagami Low_06

1. Odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów i ugrillujcie je na bardzo rozgrzanej patelni grillowej.

2. W tym czasie do miski wrzućcie umyte i wysuszone kiełki, pokrojone figi oraz orzechy.

3. Przygotujcie dressing na bazie oliwy i cytryny.

4. Gotowe szparagi pokrójcie na kawałki i dodajcie je do miski. Wlejcie dressing, dodajcie miętę i wymieszajcie.

5. Rozłóżcie sałatkę na talerzach, a na wierzchu każdej porcji dodajcie kawałki pecorino. Ser można dodać też do sałatki wcześniej, razem ze szparagami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation