Kuchnia

LEKKIE AM

Składniki (2-3 porcje):

pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1,25 szklanki mleka (roślinne lub krowie) do gotowania + ok. 1 szklanka mleka do blendowania
1 banan
pół laski wanilii
3 łyżki miodu/syropu klonowego
2 szczypty cynamonu
rodzynki/kwaśny dżem (do podania)

Przygotowanie:
Najważniejsze jest, by kasza nie była po ugotowaniu gorzka. Aby temu zapobiec, wsyp ją na sitko o drobnych oczkach, przepłucz dokładnie pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem z czajnika.
Do garnka wlej 1,25 szklanki mleka i wsyp do niego kaszę. Gotuj ją aż do wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła.
Ugotowaną kaszę przełóż do wysokiego naczynia i dodaj banana. Mleko wlewaj stopniowo, zależnie od gęstości budyniu, jaką chcesz uzyskać. Dodaj ziarenka z laski wanilii, miód i cynamon. Zblenduj wszystko na bardzo gładko. Podawaj z rodzynkami, owocami lub kwaśnym dżemem/frużeliną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation