Kuchnia

LEKKIE AM

Polędwica wieprzowa i ananas z woka
kładniki

1 czerwona papryczka chili
1 kawałek korzenia imbiru (ok. 15-20 g)
2 ząbki czosnku
100 ml oleju rzepakowego
500 g polędwicy wieprzowej
200 g ryżu długoziarnistego
sól
1 pęczek dymki
1 czerwona papryka (ok. 200 g)
250 g ananasa w kawałkach (plus ok. 150 ml soku)
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Chili oczyszczamy i pozbawiamy nasion, imbir i czosnek obieramy. Wszystko drobno siekamy i mieszamy z olejem rzepakowym. Polędwicę opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. ½ cm. Marynujemy w oleju z przyprawami i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski.

Ananasa osączamy, zbierając przy tym 150 ml soku.

Polędwicę osączamy (zbierając trochę oleju) i smażymy porcjami w rozgrzanym woku mniej więcej przez 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego i wyjmujemy. Wok wycieramy, rozgrzewamy w nim 1-2 łyżki przyprawionego oleju z mięsa. Paprykę i dymkę podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy ananasa, smażymy przez 1-2 minuty. Rozcieńczamy sokiem z ananasa. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody, zagęszczamy nią warzywa. Ponownie dodajemy polędwicę, doprawiamy sosem sojowym i solą. Podajemy z ryżem.

Wskazówka: Zamiast ryżu można podać makaron azjatyck
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation